matstrategi og meny

Villmarksleir har egen Villmarkskokk og er stolte av å ha et særskilt fokus på å presentere kortreist mat laget analogt over glør og bål. Meny og matlagingen er en del av mestringsfølelsen på Villmarksleir. Deltakerne blir inkludert i feltkjøkkenets gleder.

Næringsrik mat med fokus på å spise jevnlig for å holde konsentrasjonen og aktiviteten oppe er viktig når man er ute i villmarken! Vi tar med oss viktigheten av 5 om dagen. 

Det skal settes av minst 20 minutter til å spise opp maten etter hvert måltid. Håndvask, å stå i kø, opprydning og andre aktiviteter skal komme utenom disse 20 minuttene. 

Hovedfokus: Samhold og god nok tid til å spise sammen for å bidra positivt til det sosiale miljøet, samt å lære at god mat er enkelt å lage og at all mat smaker best under åpen himmel!

Mat-tema: Norske smaker, grov næringsrik mat, kortreist og lokalt. Alle hovedmåltider lages på bålet. På samtlige leirer har det blitt servert vilt jaktet, slaktet/preparert av en eller flere av arrangørene.

Miljø: Villmarksleir tar sikte på å servere maten på en så miljøvennlig måte som mulig ut fra forutsetningene vi blir gitt!

Frokost: Viktigste måltidet som setter standarden for resten av dagen. Fokus på langsomme karbohydrater, som gir en langsom blodsukkerstigning. 

Lunsj: Fokus på å servere grønnsaker. Gjerne varm lunsj da mye av fokuset på leiren er kortreist mat som skal tilberedes på bålet; et høydepunkt på juniorcampen midt på dagen.

Middag: God fordeling av proteiner, fett og karbohydrater. Fokus på grønt og grove rene råvarer.

Snacks som alltid skal være tilgjengelig: gulrøtter, banan, eple, appelsin/mandarin. Kakao og toddy.

Meny

Nedenfor vises villmarkskokkens rykende ferske oppdaterte meny for leiren som arrangeres høstferien 2021.

TEMA: Samisk matkultur!

Fredag JUNIORCAMP

Lunsj: Samiske «polarbrød»; Gahkko med smør som vi har kjernet selv. Barna får lage sitt eget smør ved å riste fløte. Kjernemelken som blir til overs bruker vi når vi lager ny deig til gahkko eller så får barna ta med hjem til hyttene.

Frukt som snacks. Kakao & toddy som drikke.

Bålstekt rype som ekstra snacksoverraskelse!

FREDAG SENIORCAMP

Middag: Samisk Bidos, gryte med reinkjøtt og grønnsaker. Gahkko som tilbehør.

Bålhygge på kvelden: Kanelsnurrer på panne

Frukt som snacks. Kakao & toddy som drikke.


LØRDAG JUNIORACMP

Lunsj: Bidos med gahkko. Egenplukket tyttebær som tilbehør?

Vi studerer, tilbereder og smaker forhåpentligvis (om jakta går som den skal) på bålstekt rype fra Høgevarde!

Frukt som snacks. Kakao & toddy som drikke.

LØRDAG SENIORcamp

Forrett: Bålstekt rype fra Høgevarde.

Middag: En smak av Hallingdal. Kun fra lokale matprodusenter eller viltjakt i området. Spekemat og flatbrød. Bålstekt vilt med potetmos.

Kveldsmat / bålhygge: Overreskelse! Vi kan bare røpe at det er søtt og godt.

Frukt som snacks. Kakao/toddy.

Frokost: (for de som overnatter til søndag): Husmannsgrøt (bygg/rug/honning) med smør, kanel og sukker.