matstrategi og meny
Villmarksleir har egen Villmarkskokk og er stolte av å ha et særskilt fokus på å presentere kortreist mat laget analogt over glør og bål. Meny og matlagingen er en del av mestringsfølelsen på Villmarksleir. Deltakerne blir inkludert i feltkjøkkenets gleder.
Næringsrik mat med fokus på å spise jevnlig for å holde konsentrasjonen og aktiviteten oppe er viktig når man er ute i villmarken! Vi tar med oss viktigheten av 5 om dagen.
Det skal settes av minst 20 minutter til å spise opp maten etter hvert måltid. Håndvask, å stå i kø, opprydning og andre aktiviteter skal komme utenom disse 20 minuttene.
Hovedfokus: Samhold og god nok tid til å spise sammen for å bidra positivt til det sosiale miljøet, samt å lære at god mat er enkelt å lage og at all mat smaker best under åpen himmel!
Mat-tema: Norske smaker, grov næringsrik mat, kortreist og lokalt. Alle hovedmåltider lages på bålet. På samtlige leirer har det blitt servert vilt jaktet, slaktet/preparert av en eller flere av arrangørene.
Miljø: Villmarksleir tar sikte på å servere maten på en så miljøvennlig måte som mulig ut fra forutsetningene vi blir gitt!
Frokost: Viktigste måltidet som setter standarden for resten av dagen. Fokus på langsomme karbohydrater, som gir en langsom blodsukkerstigning.
Lunsj: Fokus på å servere grønnsaker. Gjerne varm lunsj da mye av fokuset på leiren er kortreist mat som skal tilberedes på bålet; et høydepunkt på juniorcampen midt på dagen.
Middag: God fordeling av proteiner, fett og karbohydrater. Fokus på grønt og grove rene råvarer.
Snacks som alltid skal være tilgjengelig: gulrøtter, banan, eple, appelsin/mandarin. Kakao og toddy.
Meny
Nedenfor vises villmarkskokkens rykende ferske oppdaterte meny for leiren som arrangeres høstferien 2021.
TEMA: Samisk matkultur!
Fredag JUNIORCAMP
Lunsj: Samiske «polarbrød»; Gahkko med smør som vi har kjernet selv. Barna får lage sitt eget smør ved å riste fløte. Kjernemelken som blir til overs bruker vi når vi lager ny deig til gahkko eller så får barna ta med hjem til hyttene.
Frukt som snacks. Kakao & toddy som drikke.
Bålstekt rype som ekstra snacksoverraskelse!
FREDAG SENIORCAMP
Middag: Samisk Bidos, gryte med reinkjøtt og grønnsaker. Gahkko som tilbehør.
Bålhygge på kvelden: Kanelsnurrer på panne
Frukt som snacks. Kakao & toddy som drikke.
LØRDAG JUNIORACMP
Lunsj: Bidos med gahkko. Egenplukket tyttebær som tilbehør?
Vi studerer, tilbereder og smaker forhåpentligvis (om jakta går som den skal) på bålstekt rype fra Høgevarde!
Frukt som snacks. Kakao & toddy som drikke.
LØRDAG SENIORcamp
Forrett: Bålstekt rype fra Høgevarde.
Middag: En smak av Hallingdal. Kun fra lokale matprodusenter eller viltjakt i området. Spekemat og flatbrød. Bålstekt vilt med potetmos.
Kveldsmat / bålhygge: Overreskelse! Vi kan bare røpe at det er søtt og godt.
Frukt som snacks. Kakao/toddy.
Frokost: (for de som overnatter til søndag): Husmannsgrøt (bygg/rug/honning) med smør, kanel og sukker.